Drie jaar later: hoe bevalt ons modulaire kinderdagverblijf?
Een modulair kinderdagverblijf in Gladenbach, gebouwd door onze collega’s uit Duitsland, is inmiddels drie jaar in gebruik. Drie jaar na de opening delen de moeder van Jannes, die daar naar de opvang gaat, en een leidster van de opvang hun ervaringen met deze modulaire ruimtes.
De moeder van Jannes, Elisabeth Weber, kan het modulaire gebouw goed vergelijken met een traditioneel gebouw. Haar oudste zoon ging namelijk naar een kinderdagverblijf in een nabijgelegen dorp.
Jannes laat zelf het beste zien hoe goed het gaat: “Onze zoon gaat elke dag met plezier naar de opvang, hij voelt zich heel prettig in het gebouw. Het is modern en uitnodigend. De indeling binnen is optimaal geregeld. Er zijn sanitaire ruimtes, slaapruimtes en ook huishoudelijke ruimtes van een passende grootte, kindvriendelijk ingericht en met veel bewegingsvrijheid voor de kinderen. Een bijzonder hoogtepunt is de ligging aan de rand van het veld”, vertelt Elisabeth.
“Bij de start van de bouw was ik echter positief verrast. Als je het niet weet, zie je niet dat het gebouw uit modules is opgebouwd.”
En hoe zat het met de vooroordelen over unitoplossingen?
"Ik dacht voordat de bouw begon dat onze kinderen hun tijd in zeecontainers zouden doorbrengen en dat de ruimte beperkt zou zijn. Bij de start van de bouw was ik echter positief verrast. Als je het niet weet, zie je niet dat het gebouw uit modules is opgebouwd. Geweldig hoe de afzonderlijke elementen met elkaar verbonden zijn. Er zijn weliswaar drempels, maar daar stap je zo overheen. Ontbijt en lunch worden zonder problemen op serveerwagens naar de groepen gebracht. Ook voor Jannes en zijn vriendjes zijn er dus geen struikelblokken. De zorgen van de ouders over of het in de zomer te warm en in de winter te koud zou zijn, bleken onterecht. Het buitenterrein vond ik in het begin minder aantrekkelijk, maar gedurende het jaar werd het mooi ingericht."
Kunt u het modulaire gebouw vergelijken met een traditioneel gebouwd kinderdagverblijf?
“Onze oudste zoon bezocht de opvang in Mornshausen; een ouder stenen gebouw waarin zowel de opvang als de crèche zijn ondergebracht. Wanneer ik beide gebouwen vergelijk, zijn er nauwelijks verschillen in de ruimtelijke indeling: in Mornshausen was het alleen iets kronkeliger. De gymzaal bevond zich daar in de kelder. Dat vind ik in Gladenbach beter, omdat alles op de begane grond is. Voor de kinderen onder drie jaar is het praktisch dat alles zich op één niveau bevindt, wat het voor de leidsters ook weer overzichtelijker maakt. Bij mijn oudste zoon verlieten de kinderen van de crèche de eigen ruimte zelden alleen.”
“De voordeur werkt niet altijd naar behoren.”
En zijn er echt geen kritiekpunten vanuit de ouders?
De leidster van de kinderopvang, Petra Langenheim, heeft nu drie jaar ervaring in het modulaire gebouw en zou op basis daarvan graag enkele zaken aanpassen. "In de zomer wordt het toch vrij warm in het gebouw. We zijn nu bezig om vaste airconditioning te installeren, ten minste in de speel- en slaapruimtes, en de voordeur moet vervangen worden. We missen een overdekte ruimte voor kinderwagens en zouden graag een extra ruimte hebben voor werk in kleine groepen. Ook zouden we onze keuze voor de vloerbedekking heroverwegen. Deze is vaak te koud voor de kinderen die op de grond spelen en is bovendien erg gehorig, wat de akoestiek in het gebouw niet ten goede komt."
Bent u ondanks dit alles enthousiast?
“We voelden ons vanaf het begin thuis. Ik vind het fijn dat het gebouw geen 'containeruitstraling' heeft, maar toch strakke lijnen bevat. Binnen zijn de ruimtes veel lichter dan je van buiten zou verwachten. Het lichtplan met veel ramen is overtuigend. Het licht in de gang gaat automatisch aan, net als in de meeste ruimtes, wanneer dat zo is ingesteld. Je kunt de helderheid individueel instellen. De toegang tot de opvang is eenvoudig: er zijn meerdere mogelijkheden om tussen de ruimtes te wisselen en om het buitenterrein te betreden.”
“De samenwerking met Adapteo verloopt tot nu toe echt goed. Bij problemen werd altijd gezamenlijk een oplossing gevonden en we staan continu in contact. Over het algemeen vind ik het zeer positief en eigentijds dat modulaire bouwsystemen een snelle oplossing kunnen bieden voor opvangmogelijkheden. Uit mijn ervaring blijkt dat een modulair gebouw aanzienlijk sneller kan worden opgetrokken dan een traditioneel gebouw."
“Het licht- en luchtplan spreken mij persoonlijk erg aan. Dit doordachte ontwerp draagt bij aan het algehele welzijn.”
“Dan merk ik dat ze zich veilig genoeg voelen om deze ruimtes te vinden.”
Wat is uw conclusie?
"De vriendelijke sfeer, de gelijkvloersheid, elektrische rolluiken, het verlichtingsconcept, de locatie, de indeling van de ruimtes en de grotendeels drempelloze toegankelijkheid overtuigen ons ook in de dagelijkse praktijk. De kinderen voelen zich zichtbaar op hun gemak en dat is wat telt! Mijn indruk is dat ze, ondanks hun jonge leeftijd, heel vertrouwd zijn met het gebouw en de afzonderlijke ruimtes. Ze bewegen zich met veel zelfvertrouwen, de ruimtes zijn goed verbonden en overzichtelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk, afhankelijk van hun ontwikkeling, om de kinderen zelfstandig hun handen te laten wassen of naar het toilet te laten gaan. Of ze komen met een klein 'opdrachtje' naar mijn kantoor. Dan merk ik dat ze zich veilig genoeg voelen om deze ruimtes te vinden. Ook het aangrenzende buitenterrein is erg populair en biedt ons de mogelijkheid om snel met de kinderen in de frisse lucht te spelen. Ik denk dat ik namens ons allemaal spreek als ik zeg dat we hier graag spelen en werken en dat we hopen dat dit zo blijft", vertelt Petra Langenheim in het gesprek.
Meer weten over onze aanpasbare gebouwen?
Wilt u graag een medewerker spreken of meer weten over onze aanpasbare gebouwen? We denken graag met u mee om de juiste oplossing te vinden voor uw specifieke behoeften.